Vineri, 31 Martie 2023 Ambasada Ucrainei în Republica Moldova și Hospices of Hope Moldova, în parteneriat cu International Women Club Moldova și cu susținerea Muzeului Național de Istorie au organizat un eveniment de caritate sub genericul “Maker Art not War”.

Evenimentul a adunat prieteni și susținători ai Ucrainei, oficiali, reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului, ambasadori și oameni de afaceri, care nu sunt indiferenți față de tragedia trăită de poporul ucrainean.

Scopul evenimentului constă în colectarea de fonduri pentru a susține poporul Ucrainean și Centrul Speranței Chișinău al Hospices of Hope Moldova, ce se va deschide în luna mai a.c, care va oferi servicii gratuite de îngrijire paliativă în municipiul Chișinău, și va fi deschis inclusiv pentru refugiații din Ucraina. Centrul Speranței al Hospices of Hope va oferi nu doar servicii de asistență paliativă, dar și și ajutor psiho-emoțional refugiaților ce fug de război.

Evenimentul a inclus o licitație de artă unde au fost expuse tablouri ai pictorilor ucraineni refugiați în Republica Moldova, un concert de muzică clasică cu participarea renumitului saxophonist Igor Znatokov, supranumit Saxofonul de aur din Odesa, prim dirijor la Teatrul ucrainean muzical-dramatic din Odesa "Vasili Vasilico".

Doamna Olesia Shevchenko, Președinta International Women Club și soția Ambasadorului Ucrainei, a ținut să mulțumească oaspeților, precum și întregului popor al Moldovei pentru susținerea oferită. Îndeosebi a menționat scopul nobil al acestui eveniment pentru a susține direct accesilibitatea la studii a copiilor afectați de război, astfel încât aceștia vor fi asigurați cu echipamentele necesare pentru a avea acces la programul școlar în regim on-line. ”Dragi prieteni, vă numesc prieteni deoarece oricine ajută precum poate și cu ce poate poporul ucrainean care se luptă cu invazia armatei ruse și suntem siguri că va câștiga în această luptă, mie personal îmi este prieten. Prin participarea la acest eveniment, fiecare dintre dvs contribuiți direct la ajutorul oferit Ucrainei în aceste clipe. O parte din fondurile colectate în cadrul acestui eveniment vor fi transferate către fondul de caritate a Primei Doamne a Ucrainei, Olena Zelenska,  întru susținerea copiilor din Ucraina, pentru ca aceștia să-și poată continua studiile în condițiile afectate de război.” Totodată, o parte din fonduri vor fi direcționate spre deschiderea Centrului de zi Speranța, al Hospices of Hope Moldova, care a fost alături de poporul ucrainei de la bun început.La rândul său, dna Doina Gherman, Președinta Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, a subliniat că ”Acest eveniment este o dovadă în plus că într-adevăr Moldova este o țară mica cu inimă mare, fapt recunoscut la nivel internațional.  Faptul că aici s-au adunat oameni din toate sferele, politică, publică și privat, demonstrează unicitatea noastră ca popor. Noi am înțeles că nu suntem singuri în această provocare și am avut toată susținerea cetățenilor, în pofida resurselor mici disponibile. Doar împreună vom accede pe calea integrării europene și doar împreună vom reuși”.

Veronica Dragnev – Sacara, Director executiv Hospices of Hope Moldova, a adus mulțumiri pentru încrederea acordată de către Ambasda Ucrainei organizației pe care o reprezintă, de a forma un parteneriat în vederea organizării celei de a doua ediții al evenimentului menit să susțină poporul Ucrainei. La fel au fost aduse mulțumiri partenerilor evenimentului International Women Club și Muzeului Național de Istorie, precum și sponsorilor Moldindconbank, Mixbook ș.a. fără de care această acțiune caritabilă nu ar fi fost posibilă.

Totodată, reprezentanta Hospices of Hope Moldova a lansat un apel de susținere a campaniei de colectare de fonduri pentru facilitarea deschiderii și funcționării a Centrului Speranța, echipa căruia deja a fost formată și abia așteaptă să lucreze cu pacienții atât la Centru, cât și la domiciliu în viitorul apropiat. S-a subliniat că ușile Centrului de zi vor fi deschise și pentru refugiații din Ucraina. Hospices of Hope (HoH) Moldova fiind printre principalii prestatori de servicii de îngrijire paliativă pentru pacienții ce sunt în fază terminală de boală și familiile apropiate ale acestora. De la începutul războiului peste 800 de refugiați din ucraina au beneficiat de consiliere și servicii paliative prin intermediul rețelei naționale Hospices of Hope Moldova.”

În încheiere, domnul Dmytro Krepak, Vicepreședintele comitetului de conducere Moldindconbank, sponsor general al acestui eveniment, a menționat că ”Moldindconbank al doilea an la rând susține activitatea Hospices of Hope Moldova, iar participarea la acest eveniment are o importanță deosebită pentru mine, deoarece am posibilitatea să suțin pamântul drag mie, pămîntul natal al mamei mele, Ucraina”.

Evenimentul s-a încheiat prin licitarea silențioasă a celor 12 lucrări de artă pictate de artiști ucraineni, iar fondurile acumulate vor merge spre susținerea cauzei Ucrainei, după cum a fost anunțat de organiztori.

Aducem mulțumiri sponosorilor evenimentului, datorită cărora a avut loc expozița caritabilă de artă: Moldindconbank, Mixbook Moldova, Julius Meinl, Muzeul Național de Istorie și Basavin Winery.