Joi, pe data de 7 decembrie, la Chișinău, Hospices of Hope, cu susținerea Ducesei de Norfolk din Regatul Unit al Marii Britanii, Georgina Fitzalan-Howard, a organizat cina aniversară de caritate - Winter Charity Gala, sub genericul „A Christmas Carol”, unde au fost marcați 15 ani de dezvoltare a îngrijirlor paliative în Republica Moldova.

La eveniment au participat 120 de invitați, printre care ambasadorii Marii Britanii, Franței, Georgiei, Bulgariei și alți reprezentanți ai Corpului Diplomatic, organizații internaționale acreditate în Republica Moldova, companii private, prietenii și susținătorii organizației.


Invitata specială din acest an a fost Patroana organizației, Georgina Fitzalan-Howard, Ducesa de Norfolk din Regatul Unit al Marii Britanii, care a remarcat următoarele: „Mă bucur nespus de mult să mă aflu în Moldova și să văd grija, dedicația și munca asiduă pe care Hospices of Hope o oferă pacienților ce suferă de bolile incurabile.”

Din partea autorităților naționale a fost prezent Vice Prim-ministrul pentru Reintegrare, dl Oleg Serebrean și Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a menționat despre faptul că pentru anul 2024 se planifică o majorare de buget cu circa 13%, în domeniul îngrijirilor paliative și și-ar dori mult ca în curând să se deschidă încă un centru dedicat susținerii persoanelor cu boli incurabile.

Evenimentul din acest an are drept scop consolidarea și dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă gratuită din Republica Moldova. În cadrul serii, a fost efectuată o campanie de colectare de fonduri. Toți banii colectați vor fi direcționați către sute de beneficiari ai Hospices of Hope Moldova, asigurând pacienții cu îngrijire medicală, psihologică și socială gratuită, în 5 regiuni ale țării: Chișinău, Orhei, Soroca, Ocnița, Taraclia.

Dorim să aducem mulțumiri aparte doamnei Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, care a susținut eforturile organizației Hospices of Hope Moldova, printr-o donație a unei rochii în stil vyshyvanka  - rochie etnică ucraineană din in cu broderie, cusută manual. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit rochia în dar din partea Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, în vizita de lucru din vara anului 2022. Această donație a fost înalt apreciată de către participanții la licitația cu strigare din cadrul Galei Caritabile a Hospices of Hope și s-a dat o adevărată luptă care s-a încheiat cu câștigul licitației la suma de 2000 Euro. O sumă extraordinar de mare pentru un obiect de licitație, care va contribui de o manieră importantă la eforturile Hospices of Hope Moldova pentru a susține și oferi îngrijiri bolnavilor cu diagnoză terminală. Suntem infinit de recunoscători pentru această încredere și susținere acordată Hospices of Hope Moldova de către Administrația Prezidențială, și în special doamnei Președintă, Maia Sandu. Ulterior licitației, rochia a fost donată ducesei e Norfolk ca o amintire a vizitei sale în Moldova.

Programul artistic al Anniversary Winter Charity Dinner a fost organizat în parteneriat cu Daniela Burlaca, Regizor și Director artistic al teatrului Geneza Art și a inclus o cina formală, program muzical împreună cu Natalia Barbu – ambasadoarea Hospices of Hope, Select Cvartet Plus, InTactArt by Cristina Scarlat, Trupa Akord, orchestra Agafiței, colinde și alte elemente artistice deosebite, pentru a reda spiritul și magia sărbătorilor de iarnă.

La Gală a fost prezent și fondatorul Hospices of Hope, Graham Perolls, care a subliniat importanța serviciilor de îngrijire paliativă: „De-a lungul timpului, eu personal am văzut cât de mult oamenii au nevoie de susținere și compasiune atunci când suferă de o boală incurabilă și sunt deja la sfârșitul vieții sale.”

Pentru prima oară, la eveniment a participat și noua Ambasadoare a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de la Chișinău, E.S. Fern Horine: „Mă simt onorată să fiu invitată la acest eveniment aniversar al Hospices of Hope Moldova, pentru a susține o cauză atât de importantă.”

Dorim să aducem sincere mulțumiri sponsorului platinum al evenimentului, Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (ASICS), reprezentată de Plamen Milanov, care a evidențiat aprecierea susținătorilor Hospices of Hope: ”Sunt foarte plăcut surprins să văd un număr atât de mare de invitați, uniți pentru o cauză nobilă, de a susține activitatea partenerului nostru, Hospices of Hope. Constat cu plăcere că tot mai mulți oameni de afaceri și pur si simplu oameni cu sufletul mare sunt gata să contribuie ca munca responsabilă și deloc ușoară a echipei Hospices of Hope să continue. Acest lucru înseamnă că pacienții vor avea în continuarea grija de care au nevoie, alinarea durerilor, susținere psihologică și toate serviciile necesare. În numele Asociației A.S.I.C.S. vreau să vă mulțumesc pentru generozitate și implicare. Anume datorită suportului nostru al tuturor, al statului, asociațiilor neguvernamentale, oamenilor de afaceri și cetățenilor simpli, putem să facem ca în societatea noastră să fie mai puțină durere, mai multă speranță”.

Gala nu ar fi putut avea loc fără efortul comun al partenerilor, sponsorilor și voluntarilor. Astfel, Hospices of Hope Moldova aduce sincere mulțumiri celor care au donat și care au reiterat dorința de a continua sprijinul pentru copiii și adulții care suferă de o boală malignă.

Sponsor platinum: Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.);

Sponsori: Moldindcombank, Fundația Ceslav Ciuhrii, Supraten;

Parteneri: Teatrul Geneza Art - Daniela Burlaca, Lara Deco Event, Kangaroo Squash & Padel Club, Red Flower Studio, Basavin Winery, Divi Trees, Magnolia, Serenite, Vin spumant Perla, Tarom, Cărturești, Les Perles, Lux Garden, Nobil Luxury Boutique și Spa, EHO by Evgheni Hudorojcov, Askon Medical;

Moderatori ai evenimentului: Iurie Gologan, Cristian Perepeliuc, Ana Sia, Actori ai Teatrului Geneza Art

Program Artistic: Select Cvartet Plus, InTactArt by Cristina Scarlat, Natalia Barbu, Trupa Acord, Orchestra Agafiței. Traducător: Octavian Bodorin;

Voluntari: Irina Ulianovschi, Bianca Guzun, Romeo Leapciuc, Olga Ciobanu, Dorina Caraman, Axenia Sacali, Mariana Ciobanu.