Hospices of Hope Moldova împreună cu Ambasada Britanica la Chisinau au organizat tradiționala cina de Crăciun – Charity Winter Dinner, sub genericul poveștii ”A Christmas Carol” de Charles Dickens, moderată de actorul teatrului Geneza Art, Cristian Perepeliuc.

La eveniment au participat 80 de invitați, printre care ambasadorii SUA, Germaniei, Ucrainei, UK, country manager al Bancii Moldiale în Moldova, corp diplomatic din circa 9 ambasade și organizații internaționale acreditate în Republica Moldova, companii private, prietenii și susținătorii organizației, iar din partea autorităților a fost prezent Vice Prim-ministrul pe Reîntegrare Oleg Serebrean cu un mesaj încurajator din partea Guvernului RM: ”Sunt onorat să reprezint Guvernul Republicii Moldova alături de oamenii cu inimă mare la acest eveniment. Este impresionant lucrul efectuat pentru pacienții paliativi din țara noastră de către Hospices of Hope Moldova și îmi exprim înalte aprecieri pentru activitatea acestei organizații. Guvernul va continua susținerea necesară pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă în Republica Moldova.”

Evenimentul a avut loc într-un restaurant din capitală unde a răsunat muzica organizată de Moldova National Youth Orchestra și dirijorul Andriano Marian, care au transformat această seara în una magica unde toți participanții au fost provocați să cânte în cor o colindă de Crăciun ”Noapte de vis” fiind ghidați de dirijor.

Acțiunea de caritate a avut un scop deosebit în acest an și anume - colectarea fondurilor pentru deschiderea unui Centru de zi pentru îngrijiri paliative în Chișinău. Hospices of Hope Moldova au prezentat realizările de până acum dar și planurile de viitor ale organizației cu ambițiosul proiect care va deveni realitate în 2023 inclusiv cu ajutorul celor prezenți la eveniment, dar și celor care vor contribui în continuare.

La evenimentul de caritate a fost prezent și fondatorul Hospices of Hope, Graham Perolls, care a subliniat importanța serviciilor de îngrijire paliativă dar și faptul că Republica Moldova este sub o presiune emormă în această perioadă regională critică și are nevoie de suport, la fel, fondatorul a menționat importanța fiecarei dintre echipele paliative existente în cadrul rețelei Hospices of Hope Moldova.

Cele 4 echipe paliative care fac parte din Rețeaua Națională de Îngrijiri Paliative Hospices of Hope Moldova au primit certificate de gratitudine din partea Annei Perolls, CEO Hospices of Hope care a venit din Marea Britanie inclusiv pentru acest eveniment: ”Bucuroasă să revin în Moldova dupa 6 ani. A fost o vizită productivă inclusiv în teritoriu, a echipelor de îngrijiri paliative și în special ai pacienților Hospices of Hope Moldova de la Orhei și Ocnița pe care i-am vizitat. Am fost impresionată de o pacientă paliativă în stare gravă, care a zâmbit frumos atunci când ne-a întâlnit, chiar dacă această pacientă întâmpină multe dificultăți, este impresionantă această putere de a zâmbi în continuare.La fel, Anna Perolls a comunicat despre visul de a deschide un Centru de zi pentru servicii de îngrijire paliativă la Chișinau, direcție la care lucrează momentan toată echipa Hospices of Hope.

Ambasadorul Britanic la Chisinau, Steven Fisher, a apreciat înalt activitatea Hospices of Hope Moldova și a evidențiat ca pe una dintre cele mai dinamice organizații britanice de caritate din Moldova: ”Mulțumiri tuturor pentru generozitatea manifestată în această seară.”

Unul dintre sponsorii generali ai evenimentului au fost Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (ASICS), a cărui reprezentant Plamen Milanov a reiterat suportul pentru Hospices of Hope Moldova: ”ASICS susține HoH al treilea an consecutiv și se bucură să vadă că tot mai mulți oameni cu inimă mare susțin cauza acestei organizații de caritate iar schimbările spre bine în societatea noastră sunt vizibile”.

Reprezentant Sandriliona, companie parte a Le Bridge Group la fel au sprijinit cauza: ”Mulțumiri pentru organizarea acestui eveniment important pentru societatea noastră. Compania Sandriliona susține dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă în Republica Moldova” a menționat Alina Filip Dulce, Director Duty Free în cadrul companiei Sandriliona, parte a Le Bridge group, sponsor general al evenimentului Winter Charity Dinner.

În cadrul acțiunii de caritate Charity Winter Dinner din 2 decembrie 2022 au fost colectati 34 085 euro, fonduri care vor fi directionate pentru dezvoltarea Centrului de zi și resurse pentru servicii de îngrijire paliativă la Chișinău. Centrul de zi la moment este în reparație și se așteaptă startarea lucrului la începutul anului viitor iar în mai 2023 se planifică deschiderea oficială. Mai multe posturi vacante au fost postate pentru cei care doresc să activeze în cadrul organizației, și anume este nevoie de doctor, asistent medical specializat în ingrijiri paliative, asistent social, psiholog și coordonator centru de zi. Fondurile au fost colectate din biletele de intrare, licitația cu strigare și silențioasă din cadrul evenimentului, cât și din ajutorul financiar al sponsorilor.

Evenimentul nu ar fi putut avea loc fără efortul comun al partenerilor, sponsorilor și voluntarilor. Astfel, Hospices of Hope Moldova aduce sincere mulțumiri celor care au donat și care au reiterat dorința de a continua sprijinul pentru copiii și adulții care suferă de o boală malignă.

Coorganizator eveniment: Ambasada Britanică la Chișinău

Moderator: Cristian Perepeliuc, actor teatrul Geneza Art din Chișinău

Patron: Natalia Barbu

Muzică: Andriano Marian, dirijor și fondator Moldova National Youth Orchestra

Sponsori generali: Asociația pentru Susținerea Inițiativelor comunitare și Sportului; compania Sandriliona, parte a grupului Le Bridge.

Sponsori: Metro, Grawe carat, SADE

Parteneri: Land of Basarabia, comunitatea artiștilor plastici moderni InSpirArt, Panda Tur, Aero Team, Julius Meiln, Divinity Ceramics, Les Perles, Bonjour café, BiOrganic.

Suport logistic: Radu Balan (Identic Studio, servicii de design grafic), Mihai Cucoș (TMG services, servicii IT)

Vestimentația staffului și voluntarilor oferită de designer autohton, Rodica Nicov.

Parteneri media: TV8, Vocea Basarabiei, telegram canal INDEX.

Voluntari: Valentina Robu, Gheorghe Goncearenco, Bianca Guzun, Irina Ulianovschi