Lansarea primului Centru de zi și de servicii de îngrijire paliativă la domiciliu ARIPILE SPERANȚEI

La data de 7 iunie 2022 a fost inaugurat primul Centru de zi dedicat îngrijirilor paliative în raionul Orhei. Centrul de zi va oferi servicii gratuite pentru beneficiari paliativi și anume: consultația medicului, servicii de asistență medicală, consiliere psiholigică și asistență socială, terapii ocupaționale, manevre terapeutice pentru evitarea escarelor și pentru evitarea complicatiilor vasculare, terapia durerii, proceduri de frumusețe și altele.

Centru de zi ”Aripile Speranței” este un proiect dezvoltat și implementat de către organizația britanică de caritate Hospices of Hope Moldova și este implementat de către A.O. Aripile Speranței, scopul centrului este de a oferi servicii de îngrijire paliativă pentru un număr mai mare de pacienți paliativi care se află în stadiu avansat de boală, dar și pentru a extinde serviciile pentru refugiații din Ucraina, indiferent de starea lor de sănătate.

Donație din partea guvernului RM 

La eveniment a participat Ala Nemerenco, Ministra Sănătății a Republicii Moldova care a salutat inițiativa de a crea un asemenea centru și a prezentat donația care a fost anunțată de către Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu în cadrul unui eveniment de caritate organizat de Hospices of Hope Moldova: ”Din partea ministerului am donat centrului 2 paturi funcționale care pot fi utilate pentru o poziție comodă a pacientului dar și un set de echipamente medicale precum și medicamente, pulsometre, echipamente de măsurare tensiune arterială, accesorii de protecție și multe alte consumabile în suma de jumătate de milion de lei. Noi din partea ministerului o sa modernizăm cu echipamentele necesare această categorie de pacienți. Din ceea ce am văzut astăzi, acești pacienți sunt în mâini bune și această practică este o experiență foarte bună care într-adevar trebuie distribuită la nivel de țară”.

Ajutor Ucrainei

La data de 6 aprilie 2022 Hospices of Hope Moldova împreună cu Ambasada Ucrainei la Chișinău au organizat un eveniment de colectare de fonduri dedicat poporului Ucrainean dar și pentru Centrul de zi și de servicii de îngrijire paliativă la domiciliu care a fost lansat astăzi inclusiv în prezența ambasadorului Ucrainei la Chișinău, E.S. Marko Shevchenko care a fost prezent alături de soția sa, Olesia Shevchenko: ”Totul a pornit de la o idee dar astăzi această idee a devenit realitate. Ne bucurăm că Ambasada Ucrainei la Chișinău a putut deveni parte a acestui centru de zi prin evenimentul comun pe care l-am organizat cu Hospices of Hope Moldova și aducem sincere mulțumiri organizației dar și Guvernului Republicii Moldova pentru suportul oferit poporului Ucrainean care fuge din calea războiului”.

A.O. Aripile Speranței contractează circa 5000 vizite de la CNAM 

Un finanțator important al serviciilor de îngrijire paliativă este Compania Națioanală de Asigurări în Medicină, care a fost reprezentată la eveniment de către directorul general al CNAM, Ion Dodon: ”În ultimii 11 ani se observă o creștere financiară semnificativă pe care CNAM o alocă pentru serviciile de îngrijire paliativă. Pentru echipa Aripile Speranței din Orhei sunt alocate fonduri pentru contractarea la circa 5000 de vizite anual. Ne bucuram că banii sunt utilizați corect și populația primește serviciile medicale de asemenea calitate”.

Hospices of Hope este o organizație Britanică de caritate care a dedicat mai bine de 30 de ani dezvoltării eficiente și active a Serviciilor de Îngrijire Paliativă în Sud-Estul Europei. Prezentă în Republica Moldova încă din 2008, Hospices of Hope Moldova dezvoltă activ, începând cu 2017, Rețeaua Națională de Servicii de Îngrijire Paliativă Hospices of Hope – prima de acest gen din țară. În anul 2022 Hospices of Hope Moldova și-a propus dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă iar primul pas pentru acest lucru a fost făcut astăzi prin deschiderea acestui centru de zi. La eveniment a participat Graham Perolls, fondatorul Hospices of Hope (UK), Președinte BelHospice (Serbia) și Președinte Casa Speranței (Romania): ”Astăzi am vizitat o beneficiară și am văzut exact ce înseamnă îngrijirea pentru această pacientă. Mă bucur că putem extinde îngrijirile paliative în Republica Moldova. Eu am venit în Republica Moldova în 2008 iar în ultimii 14 ani am investit în dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă, făcând parteneriat cu Compania Națioanală de Asigurări Medicale și Ministerul Sănătății în Republica Moldova”.

Centrul de zi și de servicii de îngrijire paliativă la domiciliu ”Aripile Speranței” este administrat de Victoria Tintiuc, directorul și medicul șef al acestei asociații: “Acest centru a fost creat pentru pacienții noștri, ca ei să se simtă deosebit și să primească ajutorul medical, psihologic și social necesar. Noi lucrăm nu doar cu pacientii dar și cu familie lor care uneori au nevoie de un suport psihologic mai mare. Centrul va lucra de luni pâna vineri iar de 2 ori pe saptamană vor fi organizate grupurile ocupaționale de suport”.

Centrul de zi și de servicii de îngrijire paliativă la domiciliu ”Aripile Speranței” își începe activitatea din 7 iunie 2022 și va presta servicii gratuite de îngrijire paliativă pentru copii și adulți care se află în condiții limitatoare de viață în incina centrului de zi dar și la domiciliu. La fel, centrul de zi este deschis inclusiv pentru refugiații din Ucraina care pot solicita asistență medicală, psihologică la socială.