Pe data de 29 august și 6 septembrie a.c. Hospices of Hope Moldova cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), a organizat o sesiune de instruiri pentru membrii familiilor beneficiarilor de servicii îngrijire paliativă din cadrul Centrului Speranței Chișinău și Centrului de zi Aripile Speranței, Orhei.
În calitate de furnizori ai serviciilor de îngrijiri paliative la domiciliu precum și în cadrul Centrelor de zi, organizația Hospices of Hope Moldova se bazează la fel de mult și pe membrii familiei în calitate îngrijitori principali ai pacienților paliativi. Astfel, o parte importantă din activitatea organizației noastre constă și în educarea membrilor de familie ai bolnavilor în sensul oferirii grijii calitative pentru apropiații lor. Acest aspect este unul important, cu atât mai mult că în Republica Moldova este o lipsă acută de asistenți persoanli instruiți în domeniul îngrijirlor paliative.
Astfel, Hospices of Hope Moldova, cu susținerea ADA, au invitat aparținătorii bolnavilor incurabili la Centrul de zi Speranța Chișinău și Centrul de zi Aripile Speranței, Orhei, care sunt în mare parte femei, pentru a le oferi instruire pe partea de îngrijiri paliative. Sesiunea de instruire a inclus module pe securitate socială, îngrijire aspecte medicale, precum și aspecte de grijă psiho-emoțională în raport cu bolnavii paliativi. Acest exercițiu are menirea de a înzestra aparținătorii cu calificarea necesară în vederea obținerii statutului de îngrijitor personal încadrat oficial în câmpul muncii. Fapt ce va spori la siguranța socială a familiilor în care este o persoană ce suferă de boală incurabilă, și are nevoie de îngrijre specială, ceea ce impune un membru al familiei, cel mai deseori aceasta fiind femeie, să părăsească locul de muncă, astfel familia fiind într-o situație vulnerabilă devine și mai expusă din punct de vedere al siguranței sociale, în special pe partea financiară.
La finalul sesiunilor de instruire, aparținătorii au plecat cu cunoștințe clare despre modul în care se formează un dosar pentru stablirea gradului de dizabilitate, în baza căruia ulterior se depune dosar pentru încadrarea în serviciul ”Asistența personală”. Astfel, a fost prezentată informația privind documentele necesare care urmează a fi depuse de îngrijitor/membrul familiei la prestatorul de Serviciu. Un alt modul al sesiunilor de instruire a constituit aspecte psihologice ale aparținătorilor în îngrijirea paliativă în raport cu bolnavii ce suferă de boală amenințătoae de viață. La fel, au fost discutate aspecte ce țin de conceptul de grijă paliativă din perspectiva îngrijitorului, ce a inclus o informație ghid privind recomandările medicului privind modul de administrare a medicațiilor prescrise de ameliorare a durerii, grija de escare, precum și recomandări ale kineto-terapeutului.
Sesiunile de instruire au avut prezenți la Centrele de zi din chișinău și Orhei, aparținători dar și beneficiarii Hospices of Hope Moldova care participă regulat la activitățile săptămânale. La aceste instruiri au participat circa 30 de persoane. Cel mai frumos aspect al cursului a fost comunicarea dintre participanți, împărtășirea poveștilor de viață și bucuria de a găsi un grup de oameni care înțelege ceea ce înseamnă o boală care ne cere să redefinim calitatea vieții față de noi înșine cât și pentru cu cei dragi. Cutiuțele anit-stress pregătite de echipa Centrului de zi Speranța și prezentate de psihologul Centrului au adus atât lacrimi de bucurie, cât și curajul de a iniția discuții mai profunde despre viață și importanța momentului prezent: AICI și ACUM. Beneficiari și aparținători deopotrivă s-au bucurat împreună de 3 ore de instruire la sfârșitul cărora ne-au mărturisit că se simt mai puternici și vor merge mai departe cu mult curaj. Participanții la curs au învățat că nu sunt singuri și au văzut în fapt cum pot găsi un sprijin real în serviciile oferite de Centrul Speranței Chisinau, fie că este vorba de ședințe de psiho-terapie, de consultația medicului și/sau asistentului medical, de kinetoterapie sau de asistența socială.
Acest proiect a fost posibil datorită sprijinului Agenției Austriece pentru Dezvoltare, fapt pentru care aducem sincere mulțumiri.