Hospices of Hope Moldova și Ambasada Ucrainei la Chișinău au organizat o recepție de caritate cu genericul ”For Ukraine – Charity Reception”. Acțiunea, care a avut loc miercuri, 6 aprilie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a întrunit oficiali, ambasadori, oameni de afaceri, dar și artiști de origine ucraineană, refugiați în Moldova. Programul artistic a fost oferit de Igor Znatakov, Prim dirijor la Teatrul ucrainean muzical – dramatic din Odesa ”Vasili Vasiliko”, împreună cu familia sa. Igor Znatakov (saxofon) și Olesia Shevchenko (voce), soția Ambasadorului Ucrainei la Chișinău dar și Președinta International Women`s Club Moldova, au încântat publicul într-un duet extraordinar.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Shevchenko a exprimat mulțumiri participanților.

E.S. Marko Shevcenko:”Suntem recunoscători pentru susținerea pe care o oferiti în aceste clipe Ucrainei. Situația din Ucraina este dificilă, iar acțiunea de astăzi va ajuta copiii din spitalul Ohmatdyt, unde sunt pacienți cu boli severe din toată Ucraina, la fel va ajuta refugiații, dar și Centrul de zi de îngrijiri paliative din Orhei. Frumusețea va salva lumea.”

Fonduri au fost colectate prin: contul organizației gazdă, butonul “donează” pe site www.hospicesofhope.md, licitație silențioasă în cadrul evenimentului și licitația cu strigare.

La acțiune s-a colectat 16.420 EUR, iar banii adunați vor fi distribuiți în felul următor: (1) 10.000 EUR - spitalului pentru copii Ohmatdyt din Kiev; (2) peste 3.140 EUR - artiștilor refugiați din Ucraina care au participat la eveniment și artiștilor de origine ucraineană, care și-au expus lucrările la Muzeul Național de Istorie a Moldovei; (3) 3.280 EUR - Centrului de zi de îngrijire paliativă, care urmează a fi deschis în luna mai și va oferi servicii gratuite inclusiv refugiaților din Ucraina. Expoziția picturilor se va încheia în 14 aprilie, iar la 20 aprilie vor fi anunțate sumele finale.

Donație anunțată de Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova

Printre donatori în cadrul acestui eveniment a fost și Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a participat la acțiune și a venit cu un mesaj de susținere.

Maia Sandu: ”De 6 saptamâni trăim un vis urât care nu se sfârșește. Republica Moldova din prima zi a agresiunii militare a condamnat războiul și a chemat la pace. Oamenii din țara noastră au ajutat din primele zile refugiații din Ucraina. Moldova a oferit ajutoare umanitare pentru oamenii care au rămas în Ucraina, dar trebuie sa continuăm să ajutăm și refugiatii din Moldova. Vom face o donație de echipamente medicale din partea Guvernului Republicii Moldova pentru Centrul de zi de îngrijire paliativă din Orhei. Ne dorim să fie pace ca să ne putem dezvolta țările în democrație și prosperitate. O să facem tot ce putem să ușurăm situația refugiaților din Ucraina.”

Eveniment susținut de Prima Doamna a Ucrainei, Olena Zelenska

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska a transmis următorul mesaj dedicat acestui eveniment: ”Mă bucur de posibilitatea de a mă adresa astăzi Moldovei și locuitorilor săi!...Datorită acestui eveniment caritabil și a fondurilor strânse prin contribuțiile dumneavoastră generoase, personalul Ohmatdyt și micii pacienți vor simți că nu sunt singuri. Sprijinul dumneavoastră de astăzi este o contribuție importantă la sănătatea și salvarea a sute de copii. Este o contribuție într-un cer pașnic, care va fi cu siguranță atât deasupra Ucrainei, cât și a Moldovei. Fiecare viață salvată – este o lume salvată”. (mesajul integral aici)

Hospices of Hope Moldova, reprezentată de Lara Moraru, Director executiv a susținut un mesaj de mulțumire: ”În acest context regional tragic, am decis să organizăm colectarea de fonduri, care să depășească necesitatea îngrijirii paliative. Ne bucură faptul că intenția noastră a coincis cu poziția Ambasadei Ucrainei la Chișinău și am dat startul acestui eveniment. Menționăm că cheltuielile pentru organizarea acestui eveniment sunt suportate integral de către Hospices of Hope și nu vor fi extrase din fondurile colectate în această seară. Suntem recunoscători tuturor celor care au donat pentru acest eveniment și fie ca ajutorul pe care-l faceți, să vi se întoarcă triplat!”

George Teodorescu, director Mixbook Moldova, partener general în cadrul evenimentului, au fost cei care au anunțat la lansarea expoziției de pictura dublarea sumei din licitații: “A fost o inițiativa caritabilă impecabilă, și pentru noi a fost o onoare să avem șansa de a transpune valorile noastre de implicare și grija față de clienți și angajați în acțiuni concrete în sprijinul celor ce au cea mai multă nevoie de susținere in aceste zile negre. Mai mult, Mixbook si-a luat angajamentul în a contribui cu 1% din vânzările companiei la nivel global pe perioada conflictului in sprijinul refugiaților din Ucraina, si colaborarea cu inițiativa ambasadei Ucrainei in Moldova și a Hospices of Hope pe acest palier a venit așadar în mod natural.“

Mulțumiri sponsorilor și partenerilor in-kind:

Partener general:Mixbook Moldova

Sponsori:MAIB, Moldindconbank, Sponsor anonim

Susținători:Cărturești de la Muzeu, Moldtelecom, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Uniunea Artiștilor Plastici Ucraineni în RM

Degustare vin: Basavin Winery | Coffee point: Julius Meinl | Băuturi răcoritoare: Coca Cola HBC

Video: Daikiri Studio

Mulțumiri speciale voluntarilor: Veronica Dragnev-Sacara, Ala Curti, Victoria Maxim, Gessica Sîrbu, Afina Ivanov