Hospices of Hope Moldova și Ambasada Britanică la Chișinău, au organizat în acest weekend un eveniment de caritate sub genericul “Charity Winter Dinner” 2021. Scopul evenimentului a fost colectarea fondurilor pentru Rețeaua Națională de Îngrijiri Paliative din cadrul Hospices of Hope Moldova și anume pentru asigurarea continuității serviciilor gratuite de îngrijire paliativă pentru adulții și copii aflați în stadiu terminal al bolii.

Evenimentul a avut loc în data de 11 decembrie și a întrunit 40 participanți printre care oficiali de stat, membrii ai corpul diplomatic, oameni de afaceri, prietenii și susținătorii organizației.   


Acțiunea de caritate a fost susținută de Ministra Sănătății și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, care a contribuit printr-o donație la eveniment dar și a subliniat importanța dezvoltării îngrijirilor paliative în Republica Moldova: “Pentru prima dată în istoria țării noastre, în cadrul Ministerului Sănătății a fost deschisă o funcție care se va ocupa doar de îngrijirile paliative. Este responsabilitatea statului, în primul rând, și mulțumim organizațiilor și donatorilor care au preluat mingea din curtea statului și nu au lăsat acești oameni fără speranță. Mulțumim tuturor celora care muncesc în acest serviciu, toți absolut sunt oameni cu dedicație deosebită, este un lucru greu din punct de vedere fizic și psihologic. Vom îmbunătăți contractarea, standardele, regulamentele, vom oferi mecanismele și armele de care aveți nevoie.”

  Excelența Sa Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord a menționat “ Sunt mândru că peste 50 de organizații caritabile din Marea Britanie sau afiliate Regatului Unit sunt active aici în Moldova. Prin echipa sa dedicată de profesioniști și voluntari, Hospices of Hope Moldova oferă îngrijiri esențiale cetățenilor moldoveni atunci când ei au mare nevoie de acest ajutor. În acești ani, majoritatea fondurilor strânse de Hospices of Hope sunt colectate aici, în Moldova, datorită generozității moldovenilor. Este încurajator să vezi asta. De asemenea, este foarte încurajator să vedem că și Guvernul RM caută să lucreze în armonie cu organizațiile de caritate. Asta ne dă mari speranțe pentru viitorul îngrijirilor paliative în această țară”.  

Sponsorul general al evenimentului, Plamen Milanov, director al NGM Company, la fel a venit cu un discurs de încurajare pentru organizație și pacienții care se afla în dificultate: „Este o mare onoare și responsabilitate pentru mine să fiu un sponsor al acestei acțiuni de caritate, știind că fondurile de la un eveniment caritabil vor ajuta mulți bolnavi incurabili, le vor îmbunătăți îngrijirea și le vor oferi sprijinul necesar în lupta lor cu diagnosticul.   

“Este un eveniment de caritate care adună prestatorii și statul Republicii Moldova pentru un scop comun, de a dezvolta serviciile de îngrijire paliativă în Republica Moldova. Mulțumim ministrei Ala Nemerenco, partenerilor și sponsorilor pentru suport în activitatea Hospices of Hope Moldova. Datorită tuturor celor prezenți la eveniment vom reuși să consolidăm echipele multidisciplinare din Soroca, Orhei, Ocnița și Taraclia” a subliniat Lara Moraru, Director Executiv al organizației Hospices of Hope Moldova.  

La acest eveniment a fost colectată suma de  12450 EUR.  Această sumă este destinată pentru asigurarea continuității serviciului gratuit de îngrijire paliativă. Datorită acestei sume, echipele multidisciplinare din cadrul Rețelei Naționale de Îngrijiri Paliative din Republica Moldova vor putea continua alinarea durerii pentru cei 200 pacienți îngrijiți lunar. Până în luna Septembrie a  anului 2021, au fost îngrijiți 433 beneficiari, iar in 4 ani de la lansarea acestei rețele au fost efectuate circa 65000 vizite paliative la domiciliu.   

Hospices of Hope Moldova este o organizație britanică de caritate care dezvoltă activ, începând cu 2017, Rețeaua Națională de Servicii de Îngrijire Paliativă Hospices of Hope – prima de acest gen din țară.  La momentul actual din această rețea fac parte patru echipe mobile multi-disciplinare care prestează servicii gratuite pentru beneficiari în raioanele Orhei, Soroca, Ocnita și Taraclia.